Årsplan 0. klasse 2024/2025
I 0. klasse på Balletskolen, skal eleverne lære at blive fortrolige med skolen, det at gå i skole og ikke mindst fortrolige med hinanden, lærere, undervisere m.fl. Der vil være stor fokus på det sociale, hvorfor vi skal arbejde med at skabe trygge rammer, med plads til forskellighed. Der vil være fokus på den enkelte elev i forhold til fællesskabsfølelsen i klassen, samt på skolen. Eleverne skal lære at samarbejde, tage ansvar, vente på tur, fordybe sig, lytte, samt løse konflikter mm.
Vi skal omgås hinanden på en ordentlig og respektfuld måde, således at alle har lyst til at yde og deltage i det sociale samvær og det forpligtende fællesskab. Alle elever på skolen skal bidrage til den fælles gode trivsel. Det er vigtigt at alle elever opnår at skabe gode venskaber, og at relationerne i klassen hele tiden styrkes gennem de fælles aktiviteter. Det sociale arbejde i klassen er vigtigt, da det danner udgangspunkt for et godt læringsmiljø.
Forældre til et barn på Balletskolen vil blive holdt opdateret og informeret på VIGGO, hvor der vil komme ugentlige forældrebreve. Vi ønsker et godt forældresamarbejde og ser derfor forældrene som vigtige samarbejdspartnere i elevens udvikling.
Klassestrukturen og hverdagen i 0.klasse vil være bygget op omkring nogle faste rammer og strukturer. Vi skal i 0.klasse lære at efterleve disse strukturer samt normer og regler der gælder både i klassen og ligeledes på skolen.
Undervisningen i 0. klasse tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles Mål. Undervisningen bliver tilrettelagt, så børnene opnår både faglige, personlige og sociale færdigheder.
Vi skal i 0. klasse arbejde med bogsystemet Matematrix. Matematrix er et bogsystem, som skal inspirere eleverne til læring. I bogen møder man den matematiske signatur-troldmand og hans små hjælpere, der skal hjælpe med at introducere matematikkens verden, gennem en sjov og inddragende fortælling og opgaver i øjenhøjde.
Børnene skal bl.a. arbejde med tallene fra 0-20, samt konkrete små regnestykker med tallene fra 0-10. I geometri skal vi tale om figurernes kendetegn og deres forskellige måder at se ud på. Vi skal arbejde med udviklingen af deres begyndende matematiksprog og lære børnene, at der er matematik, hvor end man er. I Matematrixbøgerne vil man kunne finde QR-koder i bunden på nogle af siderne. Koderne henviser til faglige film og forklaringer, så elever og forældre altid har adgang til faglig gennemgang og løsningsforslag.
Strukturen i undervisningen vil ofte være delt op i flere dele, hvor der arbejdes i Matematrix, der leges, samt spilles matematik. Der vil derudover også være bevægende -, legende – og fællesskabende aktiviteter tilknyttet.
Efter efterårsferien vil der være stor fokus på danskfaget. Her øver vi bogstaverne i alfabetet. Eleverne vil her stifte kendskab med bogstavernes navn, lyd og form. Det er også her vi skal se nærmere på forskellen mellem vokaler og konsonanter. Vi skal arbejde med stavelser, ord og sætninger, samt rim og remser med henblik på at lytte til rytmen i sproget. Vi skal arbejde med højtlæsning, fortælling, genfortælling og børnene skal øve sig på at lytte til andre, og stille relevante spørgsmål til det hørte.
Alt dette vil vi arbejde med ved hjælp af “Hop om bord i lyd og ord”
Sømanden Kaptajn Karlsen har bygget et skib, der efter ferien pludselig kommer sejlende og ender i 0. klasse. Her overdrager han skibet til eleverne, hvorefter det bliver elevernes opgave at tage imod de dyr der kommer og vil med på skibet. Hvert dyr repræsenterer et bogstav.
Dyrene skal fortælle en historie (konsonanterne) eller synge en sang (vokalerne) for at komme med på rejsen. Eleverne skal lære dyrenes individuelle hilsen at kende (bogstavets lyd med tilhørende tegn).
Hvert dyr skal have en gave med sig fra børnene (små tegninger af ting der begynder med samme bogstav som det aktuelle dyr). Robotten Robert (som sidder på skibet) holder styr på de mange gaver ved at eleverne trykker stavelserne ind på den ting de giver i gave.
Dyrene har også gaver med til eleverne i form af et opgaveark, der omhandler det aktuelle bogstav.
Hver gang der kommer et nyt dyr på besøg hilser vi på dyret og gennemgår de dyrs hilsner, som vi allerede har mødt. Alle hilsner kan findes her https://www.youtube.com/watch?v=zsPkq02fgSw
Bogstavet skrives på tavlen, både det store og det lille, og vi taler om hvilke ord vi kan finde, som starter med bogstavet.
Ca. halvvejs gennem bogstaverne vil eleverne få et brev med et dyr med hjem. Eleverne skal lave en remse med dyret og dets startbogstav. Eks. Slangen Sussi snor sig sindssygt stærkt gennem skoven. Remserne vil blive læst op i klassen.
Det bliver et legende -, godt – og lærerigt år.
Vi glæder os til at byde alle nye 0.klassere velkommen.
Der tages forbehold for ændringer i årsplanen 2024/2025
Lærer, Det Kongelige Teater Balletskolen Odense
Kimie Dyrvig