Årsplan – geografi 8. klasse 24/25
Ozonlaget – hullet i himlen
Ozon er en giftig gas for os mennesker, så heldigvis befinder den største mængde ozon sig i 12-50 kilometers højde og danner ozon et lag, der beskytter livet på Jorden mod solens skadelige UV-stråler.
Freon er et fantastisk stof, der blev opfundet i 1930 og kunne bruges sammen med andre nyere stoffer i fx spraydåser, frysere og køleskabe. Men efter mange års forbrug, opdagede man, at det var den direkte årsag til store huller i ozonlaget.
Vi skal lære om, hvorfor det var ved at gå galt og hvordan man er tæt på at have løst problemet.
Klima og klimaforandringer
Gennem de seneste årtier er temperaturen på Jorden blevet højere. Klimaforandringer betyder, at der opstår nye udfordringer. Men hvorfor stiger temperaturen, og kan vi gøre noget ved det? Et stort tema, der bliver gennemgående i alle naturfagene.
CO2 og fødevareproduktion
Din mad står faktisk for ca. 20-25 % af din samlede CO2-udledning.
Når vi køber ind i et supermarked, har varerne et langt CO2-regnskab bag sig: brændstof til traktoren på marken og transport til supermarkedet, strøm til maskiner, skovrydning for at skaffe landbrugsjord osv.
Men det er ikke alle varer, der udleder lige meget CO2, så vi kan godt gøre noget for at spise mere klimavenligt.
Det skal vi arbejde med i dette FFF (fællesfaglige forløb): “Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget”.
Den demografiske transitionsmodel
Det er ikke mange generationer siden, at familierne i Europa fik stort set lige så mange børn, som familier i fx en række afrikanske lande får nu. De fleste industrilande har nemlig gennemgået en udvikling fra landbrugssamfund over industrisamfund til nutidens informations- og servicesamfund.
Vi skal arbejde med faserne i den demografiske transitionsmodel, diskutere “push- og pull-faktorer” er og diskutere problemerne for Europa i forhold til befolkningsudviklingen.
Befolkning og energiforbrug
Verdens energiforbrug er steget de sidste mange år. I takt med at Jordens befolkningstal frem mod 2050 nærmer sig 10 mia. mennesker, stiger vores samlede energiforbrug også. Forestil dig, at den voksende verdensbefolkning skal kunne transportere sig, producere varer og opvarme boliger. Samtidig med at vores energiforbrug er steget, er man blevet opmærksom på alle de negative konsekvenser, der er ved at bruge traditionelle energikilder. Derfor er man interesseret i at investere i og anvende bæredygtige energikilder eller måske udvikle nye muligheder for at skaffe energi.
Drikkevandsforsyning
Rent drikkevand er nødvendigt for alle mennesker på Jorden for at kunne leve.Mens nogle områder på Jorden har næsten ubegrænsede mængder af rent grundvand, er der i andre lande konstant mangel på drikkevand. Drikkevandsforsyning er et problem for store befolkningsgrupper, men hvad skal vi gøre ved det?
..og alt det andet
I løbet af skoleåret vil der, i forbindelse med anderledes skema, blive afsat hele skoledage til naturfagsundervisningen. De er med overlæg ikke planlagt, men står åbne for indhold, hvor behovet skønnes størst og mest relevant. Eksempelvis til ekskursioner, fordybelse, aktuelle emner, etc…
God arbejdslyst
Hasse Grauenkjær