Årsplan – geografi 9. klasse 2024/2025

Bæredygtig energiproduktion:

Danmark har et mål om at være uafhængig af kul, olie og gas i 2050?

De fossile brændstoffer; olie, kul og naturgas er de mest anvendte energikilder i verden. Men olieforbruget er så stort, at de samlede oliekilder ikke på langt sigt kan dække det behov for brændstof, som der er i hele verden, hvis forbruget fortsætter som nu. Hvis behovet for energi stadig skal dækkes i fremtiden, skal der derfor tænkes i alternative, vedvarende energikilder.

Der er negative konsekvenser ved at bruge traditionelle energikilder, og der er stor interesse for at anvende og udvikle mere bæredygtige energikilder.

Fællesfagligt forløb (FFF) med biologi og fysik/kemi.

Stråling

Ulykkerne i Tjernobyl og siden Fukushima har været med til at understrege farerne ved atomkraft. Men flere forskere og klimaforkæmpere begynder at nævne atomkraft som en mulig energikilde i fremtiden. Skal vi måske til at overveje atomkraft igen? Og hvorfor det?

Vi skal arbejde med:

  • modeller, der kan forklare fakta og problemstillinger om verdens energiforbrug 
  • undersøge, hvordan vi bedst kan dække verdens energiforbrug i fremtiden
  • diskutere fordele og ulemper ved at anvende atomkraft ift andre energikilder.

Fællesfagligt forløb (FFF) med biologi og fysik/kemi.

Jagten på Vacciner

I kampen mod smitsomme sygdomme har vi mennesker udviklet et vigtigt våben, nemlig vacciner. Det er en opfindelse, der historisk har haft stor betydning for folkesundheden og stadig er en vigtig brik i puslespillet, når vi skal bekæmpe nye sygdomme. 

Fællesfagligt forløb (FFF) med biologi og fysik/kemi.

Corona-virussen er et oplagt emne. Geografifagets bidrag er at undersøge både udbredelsen og inddæmningen af smitten.

Rige og fattige lande

Hvorfor er nogle lande betegnet som fattige og andre som rige, og hvordan beregner man et lands rigdom? Og hænger rigdom sammen med lykke? Det og meget mere finder vi ud af i forløbet.

Vi skal lære om BNP og HDI og undersøge, hvordan et lands erhvervsfordeling afspejler, om et land er rigt eller fattigt. Og sætte det op mod FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Jordbund og jordbundstyper

Jordbundens sammensætning har stor betydning for, hvilke vilde planter der vokser i et område, men også for, hvilke afgrøder der kan dyrkes på Jorden. Derfor kan jordbundens sammensætning være afgørende for et land – både i forhold til indbyggernes levevilkår og landets økonomi. Vi får viden om jordbund og jordbundstyper i Danmark og kan forklare sammenhængen mellem jordens mineraler og planters næringsstoffer. 

Fællesfagligt fokusområde  (FFF) med biologi og fysik/kemi.

Frem mod naturfagsprøven 

Efter udtræk af emne – tidligst 1. april – arbejder eleverne resten af skoleåret med deres problemstilling og arbejdsspørgsmål frem til den fællesfaglige naturfagsprøve.

I løbet af skoleåret vil der i forbindelse med anderledes skoleuger, blive afsat hele skoledage til naturfagsundervisningen.De er med overlæg ikke planlagt, men står åbne for indhold, hvor behovet skønnes størst og mest relevant. Eksempelvis til ekskursioner, fordybelse, aktuelle emner, etc…

Venlig hilsen

Hasse Grauenkjær

+45 63 12 32 12
post@kglteater-odense.dk
Opskrivning