Årsplan – Natur og teknologi, 5./6.-klasse 24/25

Svampe

Eleverne kender til planteriget og dyreriget, og nogle også til bakterierne. Men svampene hører ikke til nogle af disse og har deres eget rige. Vi undersøger svampe, dyrker dem og anvender begreber som: frugtlegeme, rodnet, sporer, lameller og næringsstoffer.

Statisk elektricitet

Når man gnider en ballon på sin trøje, bliver ballonen elektrisk og kan give “stød”. Men hvad betyder det? Hvad er det, der sker? 

Vi skal lave mange simple forsøg og prøve at få styr på begreber som positiv, negativ, ladning, tiltrækning og frastødning.

Fast, flydende eller gas

I dette forløb skal eleverne lære om forskellige stoffers kemiske opbygning med særlig fokus på vand. For eleverne er overskriften: “H2O – i mange former” og er meget praksisorienteret. Vi leger vandmolekyler, laver forsøg med koge-, smelte- og frysepunkter,

samt hvilken betydning temperatur og tryk har for ændringen af et stofs tilstand.

Kroppens indre

Kroppen er en genial maskine.

Hjertet pumper, lungerne suger luft ind og puster ud, men hvordan?

Vi gennemgår de indre organer og deres funktioner, og laver forsøg og øvelser med os selv ift. puls og åndedræt. Og så skal vi dissekere alt, vi kan komme i nærheden af: muldvarp, kylling, fisk. Som et opfølgende bonusforsøg,  skal vi prøve at garve et muldvarpeskind.

Højt at flyve!

Hvordan flyver flyvemaskiner? Hvorfor er det svært at trække vejret med hovedet ud af bilruden? Vi undersøger over- og undertryk og aerodynamik, og hvad der skal til for at få noget til at flyve.

Undervisningen tager udgangspunkt i fællesforsøg, leg med modeller og fremstilling af flyvemaskiner i enkle materialer.

Pladetektonik, jordskælv og vulkaner

Jordkloden forandrer sig over tid, langsomt, men sikkert. Vi skal ud fra kort arbejde med de tektoniske plader og beskrive sammenhængen mellem pladegrænser og dannelse af vulkaner og jordskælv. Forløbet afsluttes med fremstilling af modeller i billedkunst.

Energikilder 

Forløbet har som mål, at eleverne kan beskrive de forskellige energikilder, som det danske samfund primært forsyner sig fra. De skal i grupper undersøge og fremlægge om energiforsyning i forskellige perioder gennem tiden. I anden del af forløbet skal der arbejdes med konsekvenserne af vores energiforbrug  i forhold til klima og miljø Hvilke fordele og ulemper er der ved den enkelte energikilde.

Øret hører, øjet ser!

De fleste vil umiddelbart fremhæve synet og hørelsen som sanser, vi nødigst vil undvære.

Hvordan fungerer øret og øjet? Og hvordan er de opbygget? Hvordan opleves verden, hvis man er døv og/eller blind? Det skal vi arbejde med i dette forløb. 

Der er fokus på at fremstille modeller og så skal vi udfordre hinanden med et utal af øvelser og forsøg med høre-og synssansen.

Årsplanen beskriver de planlagte emner, men der er lagt op til, at vi i løbet af skoleåret skal  give plads til aktuelle emner, tage mod besøg af gæstelærere og gribe enhver chancer for at komme ud i naturen.

Med venlig hilsen

Hasse Grauenkjær

+45 63 12 32 12
post@kglteater-odense.dk
Opskrivning