Undervisningsplan for Kristendomskundskab
Formål:

Eleverne skal i faget kristendomskundskab tilegne sig viden og færdigheder, der gør dem i stand til at forstå og forholde sig til den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold til andre.

Stk. 2. Eleverne skal tilegne sig viden om kristendom i historisk og nutidig sammenhæng samt om de bibelske fortællinger og deres betydning for værdigrundlaget i vores kulturkreds. Derudover skal eleverne på de ældste klassetrin opnå viden om andre religioner og livsopfattelser.

Stk. 3. Eleverne skal kunne bruge deres faglige kompetencer i forbindelse med personlig stillingtagen, medansvar og handling i et demokratisk samfund.

Kompetenceområder:

  • Livsfilosofi og etik

Livsfilosofi og etik handler om at kunne bruge begreber og analyseredskaber til at forstå tilværelsen.

Dette kunne være følgende spørgsmål om tilværelsen, som bliver udforsket: Hvad vil det sige at være menneske? Hvordan lever jeg bedst mit liv? Forståelsen af disse spørgsmål bliver gradvist større op gennem skoleforløbet for eksempel via øget brug af faglige begreber. Undervisningen skal give grundlag for at diskutere, forholde sig til og udtrykke sig om den religiøse dimension i både eget liv og den verden, vi lever i.

Emner i årsplanen kan fx være: Hvad er et menneske? Gode venner og fællesskaber, Retfærdighed, Tilgivelse. 

  • Bibelske fortællinger

Arbejdet med bibelske fortællinger skal give viden om den kristne grundfortælling og udvikle evnen til at tolke disse fortællinger.

Den kristne grundfortælling er bygget op over en treklang af liv, død og ny begyndelse. Arbejdet med de bibelske fortællinger skal danne et grundlag for at forstå dette. Der skal være fokus på Bibelens indhold, opbygning og forskellige syn på fortællingerne.

Emner i årsplanen kan fx være: Jesu ligneser, Jesus’ første og sidste tid, 

  • Kristendom

Arbejdet med bibelske fortællinger skal give viden om den kristne grundfortælling og udvikle evnen til at tolke disse fortællinger.

Den kristne grundfortælling er bygget op over en treklang af liv, død og ny begyndelse. Arbejdet med de bibelske fortællinger skal danne et grundlag for at forstå dette. Der skal være fokus på Bibelens indhold, opbygning og forskellige syn på fortællingerne.

Emner i årsplanen kan fx være: Hvem arbejder i kirken?, Årets gang i folkekirken, Ritualer, Kirkens historie, Kristne symboler. 

  • Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser

Dette område sætter fokus på de store religioner i verden, religiøse bevægelser og andre livsopfattelser.

For at skabe et overblik skal undervisningen sætte fokus på religionernes hovedtanker og centrale grundbegreber. Desuden kan der stilles skarpt på religionernes fremtrædelsesformer både i Danmark og resten af verden.

Emner i årsplanen kan fx være: Jødedom, Islam, nordisk mytologi, Grønlandske sagn og myter, Hinduisme, Buddhisme. 

Kompetencemål:

Kompetenceområde Mål efter 3. klasse Mål efter 6. klasse
Livsfilosofi og etik Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra grundlæggende tilværelsesspørgsmål og etiske principper Eleven kan udtrykke sig nuanceret om den religiøse dimensions indhold og betydning ud fra grundlæggende tilværelsesspørgsmål og etiske principper
Bibelske fortællinger Eleven kan udtrykke sig om centrale bibelske fortællinger. Eleven kan genkende temaer fra centrale bibelske fortællinger i kulturelle udtryk.
Kristendom Eleven kan udtrykke sig om, hvad kristendom er og om centrale begivenheder i kristendommens historie, herunder folkekirkens betydning i Danmark. Eleven kan forholde sig til, hvad kristendom er og til hovedtræk i kristendommens historie, herunder folkekirkens betydning i Danmark.
Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser * *

 

Læs mere om fagets mål her: 

https://emu.dk/sites/default/files/2019-08/GSK.%20F%C3%A6lles%20M%C3%A5l.%20Kristendomskundskab.pdf

Faghæfte 2019 – Kristendomskundskab – læs her:

https://emu.dk/sites/default/files/2019-08/GSK.%20Fagh%C3%A6fte.%20Kristendomskundskab.pdf

På Det Kongelige Teater – Balletskolen Odense er faget repræsenteret med en ugentlig lektion fra 1. klasse – 6. klasse. I 3. klasse samarbejder skolen med Sankts Hans kirke om minikonfirmand. I 7. klasse tilbydes eleven konfirmationsforberedelse, som er frivillig og ligger uden for skolens undervisning. Skolen er fritaget fra kristendomskundskab efter 6. klasse, hvilket vil sige, at faget er prøvefrit på Det Kongelige Teater – Balletskolen Odense.

* Kristendomskundskab har ingen officielle slutmål efter 6. klasse i kompetenceområdet Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser, men på Det Kongelige Teater – Balletskolen Odense undervises eleverne alligevel i kompetenceområdet. Skolen underviser med tanke på kompetencemålet efter 9. klasse:

Eleven kan forholde sig til hovedtanker og problemstillinger i de store verdensreligioner og livsopfattelsers oprindelse, historie og nutidige fremtrædelsesformer.

+45 63 12 32 12
post@kglteater-odense.dk
Opskrivning