Undervisningsplan for Madkundskab
Formål:
Eleverne skal i faget madkundskab tilegne sig færdigheder og viden om mad, smag, sundhed, fødevarer, madlavning og måltider og dermed udvikle kompetencer, der gør dem i stand til at vælge og vurdere egne smags- og madvalg. Eleverne skal opnå praktiske færdigheder inden for madlavning og kunne eksperimentere med såvel råvarer, opskrifter og retter som egen smag og andre æstetiske erfaringer. Eleverne skal kunne foretage kritisk reflekterede madvalg på baggrund af viden om fødevarer, sæson, oprindelse, sundheds værdi, produktionsformer og bæredygtighed.
Stk. 2. Gennem alsidige læringsforløb skal eleverne udvikle selvværd, fantasi, madlavningsglæde og erkendelse, så de bliver i stand til begrundet at tage stilling til og handle i overensstemmelse med dette. Eleverne skal lære at forbinde viden med lyst og handling i en forpligtende praksis. Faget skal tilrettelægges, så eleverne kan opleve værdien af et fællesskab omkring måltider.
Stk. 3. Eleverne skal lære at tage del i og medansvar for problemstillinger, der vedrører mad, madvalg, madlavning og måltider i relation til kultur, trivsel, sundhed og bæredygtighed.
Kompetenceområder:
- Mad og sundhed
Det handler om at tilegne sig viden, der gør elever i stand til at træffe sunde valg i forhold til døgnets måltider, således at eleverne er i stand til at se en sammenhæng mellem sundhed, trivsel og miljø. Eleverne skal kende til relevante kostanbefalinger, så de kan sammensætte et måltid afhængig har enegibehov.
Emner i årsplanen kan fx være fisk i madpakken og sunde snacks.
- Fødevarebevidsthed
Fødevarebevidsthed handler om at eleverne skal vide, hvor maden kommer fra. De skal kende forskellige råvarer og deres smag, og kunne vurdere forskellige miljømæssige konsekvenser af madhåndtering. Herunder bæredygtighed og fra jord til bord konceptet.
Emner i årsplanen kan fx være stop madspild, rødder og besøg hos den lokale fiskehandler.
- Madlavning
Madlavning foregår efter en opskrift. Den skal eleverne lære at følge, men de skal også lære selv at udvælge og udvikle opskrifter. De skal lære madlavningens fagbegreber og kende køkkenets indretning samt redskab. Hvad de hedder, og hvordan de bruges. Grundmetoder og -teknikker skal præsenteres, og eleverne skal kunne lave mad efter dem.
Emner i årsplanen kan fx være gær – det er stort og panering.
- Måltid og madkultur
Måltid og madkultur handler om at kunne opbygge hverdagens måltider ud fra et formål. Eleverne skal kende til dansk madkultur, men verden er større end det, så de skal også stifte bekendtskab med madkultur fra andre dele af verden. Mad er ikke kun til maven. Der skal også være noget for øjet, så eleverne skal lære at anrette og præsentere maden, så den taler til alle sanser. Derudover skal de lære om hygiejne og rengøring i køkkenet.
Emner i årsplanen kan fx være mad fra alverdens lande, så’ der festmad og rengøring fra A-Z.
Kompetencemål:
Kompetenceområde | Mål efter 7. klasse |
Mad og sundhed | Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed. |
Fødevarebevidsthed | Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed. |
Madlavning | Eleven kan anvende mad lavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen. |
Måltid og madkultur | Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår. |
Læs mere om fagets mål her:
Faghæfte 2019 Madkundskab – læs her:
På Det Kongelige Teater – Balletskolen Odense er faget repræsenteret med to lektioner hver anden uge i 5. og 6. klasse.