Undervisningsplan for Musik
Fagets formål
Eleverne skal i faget udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder at synge danske sange. Faget skal bibringe dem forudsætninger for livslang og aktiv deltagelse i musiklivet og for at kunne forholde sig til samfundets mangeartede musiktilbud.
Stk. 2. Eleverne skal beskæftige sig aktivt og skabende med musik. Faget skal medvirke til elevernes følelsesmæssige og intellektuelle udvikling, udvikling af koncentration og motorik samt øge deres forståelse af sig selv som en del af et fællesskab.
Stk. 3. I faget musik skal eleverne udvikle forståelse af dansk og udenlandsk musiktradition som en del af kulturlivet, dels således som den indgår i det aktuelle samfundsliv, dels i dens historiske perspektiv.
Fagets kompetenceområder:
- Musikudøvelse
Arbejdet med musikudøvelse handler om at opbygge et repertoire inden for sang, spil, bevægelse og dans.
Elevernes repertoire skal opbygges både i forhold til danske og udenlandske sang- og musiktraditioner. Undervisningen skal give plads til at opleve glæden ved og lysten til at udtrykke sig musikalsk. Du kan arbejde både med udvikling af stemme og udtryk og med sammenspil i små og store grupper.
Igennem hele året synger og spiller alle klasser danske og udenlandske sange, kanon og flerstemmige sang. Sangene udtrykkes med dans, fagter og dramatisering med brug af musikkens grundelementer. Tekst og melodi sættes i relation til stilart, genre, tidsperiode og viden om tekstforfatter og komponist. Undervisningen tilrettelægges efter klassetrin og elevernes individuelle forudsætninger.
- Musikalsk skaben
Musikalsk skaben åbner for at udvikle bevidsthed om musik som et æstetisk udtryk.
Arbejdet udvikler evnen til at formgive, komponere og arrangere musik. Improvisation, komposition og arrangement er nøgleord. Musikalsk skaben kan finde sted som lydformning. Det vil sige, at der hverken er tonale eller rytmiske regler at overholde. Klassen kan eksperimentere med mange klangkilder eller med lyde, der bliver optaget til formålet.
Emner i årsplanen kan fx være: Sammenspil og improvisationer over eksisterende og egne kompositioner. Konvertering af kunstværker, hverdagsting, litteratur eller naturindtryk til musik. Lydoptagelser, lydeksperimenter og indkredsning af musikkens væsen – forskellig fra reallyde og tale. Undervisningen tilrettelægges efter klassetrin og elevernes individuelle forudsætninger.
- Musikforståelse
Musikforståelse handler om at opleve og analysere musik.
Det drejer sig også om at forstå musikkens historie og funktion i forskellige sammenhænge. Undervisningen skal give indsigt i musikkens mange udtryk. Derfor må du præsentere stor variation af musikalske udtryk, genrer og stilarter. Undervisningen må prøve at skærpe opmærksomheden og nysgerrigheden over for de mange musikalske udtryk.
Emner i årsplanen kan fx være: Assertiv og formal lytning af værker inden for forskellige musikalske genre. Udtrykke musikalske indtryk i ord, billeder (både abstrakt og figurativt) og bevægelser. Finde forståelse og temaer i musikken. Undervisningen tilrettelægges efter klassetrin og elevernes individuelle forudsætninger.
Fælles Mål :
Kompetenceområde | Mål efter 2. kl. | mål efter 4. kl. | Mål efter 6. kl. | Mål efter 8. kl. |
Musik-
udøvelse |
Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse.
Gennem et sangrepertoir, sangteknik, sanglege og bevægelseslege og spil. |
Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse. Gennem sangrepertoir, sangteknik, fællesdans og spil. |
Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse.
Gennem sangrepertoir, sangteknik, fællesdans og spil. |
Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre.
Gennem sang, spil, fremførelse og musikudstyr. |
Musikalsk skaben |
Eleven kan deltage eksperimenterende i musikalske aktiviteter.
Gennem lydformning, komposition, improvisation og bevægelse. |
Eleven kan udtrykke sig skabende i musikalske aktiviteter. Gennem lydformning, komposition, improvisation og bevægelse. |
Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk.
Gennem lydformning, komposition, improvisation og bevægelse. |
Eleven kan arbejde eksperimenterende med kreative processer i musik. Gennem sangskrivning, digital produktion, komposition og arrangement. |
Musik-
forståelse |
Eleven kan lytte til og udtrykke sig om musik.
Gennem musikoplevelser og instrumentkendskab. |
Eleven kan lytte opmærksomt til og udtrykke sig varieret om musik. Gennem musikoplevelse, instrument
kendskab, analyse og musikhistorie. |
Eleven kan lytte opmærksomt til og udtrykke sig varieret om musik fra forskellige genrer, kulturer og perioder.
Gennem musikoplevelser, og -historie, musikkens funktion og analyse. |
Eleven kan forholde sig kvalificeret til musikalsk praksis og musiks betydning. Gennem musikoplevelser, -liv, – historie, – analyse og musik i medier. |
Læs mere om fagets mål her: https://emu.dk/sites/default/files/2019-08/GSK.%20F%C3%A6lles%20M%C3%A5l.%20Musik.pdf
Faghæfte 2019 Musik. Fælles Mål for 1.-6. klasse – læs her:
https://emu.dk/sites/default/files/2020-09/GSK_Fagh%C3%A6fte_Musik_2020.pdf
https://emu.dk/grundskole/musik
Faghæfte 2019 Musik som valgfag. Fælles Mål for 7.-8. klasse – læs her:
https://emu.dk/grundskole/7-9-klasses-valgfag/musik
2024-25: På Det Kongelige Teater – Balletskolen Odense er faget repræsenteret med 60 min pr. uge i 1. – 6. klasse og 60 min pr. uge i 7. klasse og 75 min. pr. uge i 8. klasse.
Morgensang:
På Det Kongelige Teater – Balletskolen Odense har vi Morgensang hver morgen fra kl. 8:15 til 8:30. Her synger vi fællessange – primært fra Dansk Friskoleforenings sangbog “Dansk Skolesangbog”, sjette udgave 2014. Morgensangen opbygger et alsidigt repertoire af sange og salmer for skolens elever, samtidig med at de oplever glæde og sammenhold gennem fællessang.