Sociale medier og digital dannelse
En lille konflikt der før kunne klares med en snak eller en telefonopringning, fortsætter ofte i dag på de sociale medier. Hvad eleverne laver i deres frie tid, er som sådan ikke et anliggende for skolen. Men fordi de sociale medier i dag spiller en meget stor rolle for os alle, både i og udenfor skolen, er vi som skole – og I som forældre – nødt til at have en holdning til, hvordan nettet bruges – og gerne en fælles. Vi forsøger derfor med mellemrum at tale med jeres børn om ”spillereglerne,” og sammen at refleksion over, hvordan de sociale medier bliver brugt af både eleverne selv, og verden omkring dem.
Eleverne skal lære, at et online fællesskab skaber en anden måde at være sammen på end et online fællesskab, med netetik, netmobning og med de særlige muligheder et online fællesskab har. Derudover skal eleverne vide, hvilke fodspor de efterlader sig på nettet, og hvilke konsekvenser det kan have at efterlade spor efter sig selv. Desuden skal vi italesætte forskellen på positive og negative spor på nettet.
Vi taler med jeres børn om, at online profiler kun viser en del af sandheden, eller måske noget helt andet end sandheden. De skal derfor vide, at der kan være forskel på det budskab, de forsøger at sende, og den måde andre opfatter budskabet på. En opfordring er, at I som forældre er venner med jeres børn på Facebook o.l. Ikke for at overvåge jeres børn, men for at være aktive medspillere og tale med hinanden, så børnene oplever, at I involverer jer.